Algemene informatie over de schietsport

Het 'verlof tot voorhanden hebben van een vuurwapen', de WM4.

Om in aanmerking te komen voor een 'verlof tot voorhanden hebben van een vuurwapen', een wapenverlof genoemd, moet je aan het volgende eisen voldoen:

• Je moet minimaal 18 jaar oud zijn.
  • Je mag geen strafblad of ingrijpende strafbare feiten gepleegd hebben.
  • Je moet tenminste een jaar lid zijn van een Nederlandse schietvereniging.
  • Je moet goed- en veilig om kunnen gaan met wapens.
  • Je moet minimaal 18 schietbeurten over de afgelopen 12 maanden in je schietregister geregistreerd hebben.

Wanneer je een jaar of langer definitief lid bent van een schietsportvereniging (de eerste zes maanden aspirantentijd tellen niet mee voor het jaar lidmaatschap) bestaat de mogelijkheid om een eigen wapen aan te schaffen. Het wapen moet geschikt zijn voor een olympische discipline in het kaliber .22LR.

Het kaliber en het soort wapen zijn afhankelijk van de KNSA disciplines die bij de vereniging in clubverband beoefend kunnen worden en de fasering zoals vastgelegd in de Circulaire Wapen en Munitie. Dit betekend dat niet met elk type wapen of kaliber geschoten mag en kan worden op de vereniging. Stem dit goed af met het bestuur. Heb je de goedkeuring van het bestuur dan kun je gaan beoordelen welk wapen en welke discipline voor jou het meest geschikts is. Doe dit zorgvuldig, een wapen aanschaffen vergt nogal wat papierwerk en kan niet zomaar even geruild worden. Als de keuze gemaakt is en je voldoet aan alle relevante opberg voorschriften ga je met deze gegevens naar het bestuur. De wapenhandelaar verstrekt een optie bon met gegevens van zichzelf en het wapen.

Met deze gegevens kun je door iemand van het bestuur van de vereniging een WM 3 laten invullen.

Het bestuurslid vult een deel in en je moet zelf ook een deel invullen. Je moet wel weten welke discipline je gaat trainen met het gekozen wapen, dat wordt van je verwacht.

Op dit formulier worden de gegevens van de vereniging, het wapen en jouw gegevens ingevuld.

Je kunt op dit formulier tevens aangeven of je de bijbehorende munitie voorhanden wilt hebben.

Nu heb je een voldoende ingevuld WM 3 formulier waarmee je naar het Politiebureau moet. Je maakt een afspraak en levert het formulier en 2 pasfoto's in bij de afdeling 'Bestuurlijke Zaken'. Deze afdeling gebruikt de gegevens om na te kijken of er geen antecedenten zijn (of je geen strafblad hebt enz.). Dit natrekken kan ongeveer 2 tot 6 weken in beslag nemen. Na het inleveren moet je er zorg voor dragen dat je aan de wettelijke normen voor het opbergen van het wapen en de munitie voldoet. Je wapen en munitie moeten in een kluis apart worden op geborgen. De gegevens daarover kun je met het bestuur bespreken, maar je moet er voor je het wapen krijgt wel aan voldoen.

Indien alle gegevens kloppen en je aanvraag wordt geaccepteerd, belt de Politie je voor een afspraak om bij jou langs te komen. Als het opbergen (de kluizen) in orde zijn bevonden krijgt je het verlof, de WM3 en tevens een vrijwaringbewijs de WM2 voor de wapenhandelaar van wie je het wapen ontvangt. Hierna kun je het wapen gaan ophalen bij de wapenhandelaar die je na inlevering van het vrijwaringbewijs het wapen overhandigd. Als alles goed gegaan is kun je naar de verenigingen om daar je eerste schot te lossen met je eigen wapen. Daarna moet je binnen zeven werkdagen en na afspraak, met het wapen opnieuw langs de afdeling Bestuurlijke Zaken. Ze controleren dan het serienummer en het type wapen met de gegevens die zij hebben ingevoerd in hun dossiers.